IT’S ALL ABOUT ATTITUDE

door Niels de Vries HumelImage

 

Donderdagochtend 15 mei om 12.00 zit ik in een lege vergaderruimte in de Brabanthallen in Den Bosch. De Dag van de Projectontwikkeling is in volle gang. Voor me ligt een compleet kostuum van de beroemde piraat Jack Sparrow. Voordat ik mezelf schmink en verkleed vraag ik me nog een keer af waarom ik, verkleed als piraat, nota bene op mijn verjaardag, op het punt sta een zaal binnen te stappen met 500 keurig geklede vastgoed professionals.

 

Twee maanden geleden was het begonnen met een brutaal mailtje naar Paul Splinter van de NEPROM: gezien het thema van dit jaar ‘ruimte voor vakmanschap en ondernemerschap’ vonden we dat het tijd was om als jonge startende ondernemers een plekje in het programma te veroveren. Samen met Roel Willems van Syntrus Achmea was vervolgens al snel het idee geboren om onze samenwerking op een spannende manier neer te zetten. Op basis van de beroemde uitspraak van Jack Sparrow: The problem is not the problem. Your attitude about the problem is the problem’ zouden we laten zien hoe wij ontwikkelen anno 2014 oppakken. Slingeren met termen als creativiteit, innovatie, betrouwbaarheid en financiële slagkracht is makkelijk en dragen zeker bij tot het succes. Maar waar het echt om gaat is veel lastiger.

 

Het echte succes ligt verborgen in het kunnen schakelen tussen verschillende manieren van ontwikkelen. Ontwikkelen vanuit de ‘macht’ (beleggers, grote aannemers enz.), ‘kracht’ (sterke conceptmatige, maar grote ontwikkelaars…. daar hebben we er niet zoveel meer van) en wat wij noemen vanuit het ‘vrije denken’, veelal kleinere eigentijdse ontwikkelaars en creatieve bedrijven die het ontwikkelen heruitvinden, met innovatieve oplossingen komen en alternatieve verdienmodellen hanteren.

Het slim schakelen en combineren van deze ontwikkelstijlen lukt alleen als je over de juiste attitude, de juist houding beschikt: willen samenwerken, het experiment durft aan te gaan en je beschikt over een gezonde dosis empathie: je kunnen en willen verplaatsen in de belangen en gevoelens van degene waarvoor en waarmee je samenwerkt.

 

Na dat ene mailtje 2 maanden geleden staan we hier vandaag. Vanmiddag draait de sessie om het spel van schakelen tussen die verschillende ontwikkelstijlen. Onze sessie ‘Ontwikkelen is eng’ is een experiment, een interactieve sessie die vraagt om deelnemers met lef en durf om uit hun comfortzone te stappen.

De afgelopen weken heb ik me afgevraagd hoe we, de veelal traditioneel ingestelde vastgoedvrouw en man zo ver krijgen om bij ons vanmiddag over de drempel te stappen en het experiment aan te gaan. Hoe krijgen we ze bereid en enthousiast om zich te verplaatsen in die andere rol en te acteren vanuit het andere belang?

 

Als je wilt dat de mensen om je heen uit hun comfortzone stappen en me je meegaan op zoek naar nieuwe oplossingen, wat is er dan beter dan zelf het goede voorbeeld te geven. Zelf te gaan doen wat je vindt, te gaan doen wat je zegt en roept. Als nieuwe eigenwijze ondernemers doen we dit dagelijks. In de afgelopen 2,5 jaar is dat bijna een tweede natuur geworden, maar vandaag sta ik op het punt om daar weer een nieuwe dimensie aan toe te voegen. Ik trek m’n jas aan, steek m’n pistolen onder mijn riem en draai nog een maal aan de twee sikjes onder mijn kin. Dag van de Projectontwikkeling… ik ben er klaar voor. ‘Jack Sparrow has entered your ship to tell you that it’s all about attitude!’

 

‘The problem is not the problem but…..’

 

 

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s